VAD ÄR ETT PARTIKELFILTER?
Om du äger en dieselbil har du säkert någon gång frågat dig vad ett partikelfilter är.
Ett dieselpartikelfilter, DPF, är en anordning för efterbehandling av avgaser som fångar upp partiklar som sot och aska. För att minska utsläppen från dieselfordon fångar och lagrar dieselpartikelfilter sot från avgaserna, som regelbundet måste förbrännas för att rena filtret. Regenereringsprocessen som det kallas, bränner bort överflödig sot som avsatts i filtret, vilket förhindrar skadliga avgasutsläpp och den svarta rök som man ofta ser från dieselfordon när de accelererar. Motortillverkarna använder partikelfilter för att fånga upp partiklar för att uppfylla EPA:s utsläppsnormer för 2007.
Dieselpartikelfilter har en filtreringseffektivitet på över 90 %. Dieselpartiklar som uppstår vid ofullständig förbränning av dieselbränsle producerar sotpartiklar (svart kol). Dessa partiklar innehåller små nanopartiklar - mindre än en mikrometer (en mikrometer). Sot och andra partiklar från dieselmotorer är skadliga för hälsan.
Eftersom dieselmotorer förbränner bränsle på ett annat sätt än bensinmotorer bildas mycket sot som en biprodukt av förbränningsprocessen. Detta, nästan osynliga ämne kan orsaka betydande problem för både människors hälsa och miljön; det är partikelfiltrets uppgift att fånga upp och förstöra dessa partiklar. Dieselpartikelfilter, eller DPF som det också kallas blev standard 2009, men vissa dieselmodeller utrustades med tekniken före detta datum.
Partikelfilter för dieselmotorer infördes på 1970-talet. Partikelfilter har använts på maskiner som inte är avsedda för vägtransporter sedan och i bilar sedan 1985. Historiskt sett reglerades inte utsläppen från medelstora och tunga dieselmotorer förrän 1987, då ett tak för partikelutsläpp infördes i USA. Sedan dess har successivt strängare normer införts för lätta och tunga vägburna dieseldrivna fordon och för dieselmotorer för terrängkörning. Liknande bestämmelser har också antagits av Europeiska unionen och vissa enskilda europeiska länder, de flesta asiatiska länder samt resten av Nord- och Sydamerika. Från och med 2009 började tillverkarna montera dieselpartikelfilter i alla dieselbilar för att minska utsläppen av giftiga partiklar från avgaserna.
Vilka är symptomen på ett blockerat dieselpartikelfilter?
Ofta blockeras dieselpartikelfilter för att bilägaren endast kör korta resor i låga hastigheter. Partikelfilter kan också sluta fungera på grund av bristfällig service. Livslängden för ett dieselpartikelfilter varierar med andra order väldigt mycket beroende på hur bilen körs.
Så hur kan du se om ditt filter är blockerat?
Om du har en dieselbil har du förmodligen ett dieselpartikelfilter, men du kanske inte vet exakt vad det är eller hur man underhåller det. När filtret blir igensatt eller ett fel uppstår i systemet visas vanligtvis en orange lampa på instrumentbrädan. När den lyser vet du att filtret sannolikt är blockerat och att en regenerering kan behövas. Dieselpartikelfilter har monterats på dieselbilar i nästan två decennier nu - men om de inte underhålls som de ska kan det bli en kostsam historia.
Vad orsakar en blockering av dieselpartikelfiltret?
Korta resor i låga hastigheter är den främsta orsaken till blockerade dieselpartikelfilter. DPF:er kan gå sönder tidigare om de inte underhålls väl. Dessutom kan filterblockering orsakas av användning av fel typ av olja, vissa oljor innehåller tillsatser som faktiskt kan blockera filtren. Även användning av bränsle av låg kvalitet eller att bilen ofta körs med låg bränslenivå i tanken kan täppa igen filtret.
Varför måste man regenera filtret?
Filtret måste regeneras för att förhindra igensättning. Regenera betyder enkelt förklarat att man bränner bort partiklarna, och detta sker endast när du kör under en längre tid. Det är huvudskälet till att man brukar säga att dieselbilar inte är lämplig om man mest kör kortare resor. DPF-regenerering är viktigt för att förebygga problem med filtret; en reparation eller ett byte av filtret är ganska kostsamt. I värsta fall kan det kosta mer än värdet på din bil
Rengöring av DPF
Även om DPF:s första uppgift är att fånga upp och hålla kvar skadliga partiklar måste det också göra sig av med dem. DPF gör detta genom att utsätta dem för mycket höga temperaturer, bränna dem och omvandla partiklarna till ofarlig aska, i en process som kallas DPF-regenerering.
Hur underhåller jag ett dieselpartikelfilter?
DiselPartikelFiltera kan starta regenerering på ett par olika sätt, men i båda fallen måste avgaserna bli extremt heta - vanligtvis runt 500 grader Celsius. Därför är dieselbilar inte särskilt lämpliga för personer som bara kör korta resor - kanske bara runt stan - eftersom avgaserna inte blir tillräckligt varma för att regenerering ska kunna ske, vilket innebär att sot byggs upp och DPF:n inte kan göra sig av med det. Så småningom kommer sotet att blockera DPF helt och hållet och orsaka motorproblem som minskad bränsleeffektivitet och felstötningar.
Bränner bort partiklarna
Dieselpartiklar brinner när temperaturer över 600 °C uppnås. Denna temperatur kan sänkas till 350-450 °C med hjälp av en bränsleburen katalysator. När förbränningen startar ökar temperaturen ytterligare. Observera att till skillnad från en motor med gnisttändning, som vanligtvis har mindre än 0,5 % syre i avgasströmmen före utsläppsbegränsningsanordningen/anordningarna, har dieselmotorer en mycket hög syreandel tillgänglig. Mängden tillgängligt syre gör det möjligt att snabbt regenerera ett filter, men bidrar också till att regenereringsproblem kan uppstå.
Filtergenerering av dieselpartikelfilter
Nyckeln till att underhålla ett partikelfilter är att se till att det kan regenerera sig självt när det fylls med sot (vilket utlöser varningslampan). De två typerna av regenerering är passiva och aktiva. Om du äger en dieselbil ska du se till att du vet hur du får DPF att regenerera, så att du kan göra det så fort du ser att varningslampan tänds. Om du stannar bilen (vilket du måste göra för att konsultera handboken) kan blockeringen förvärras. Och om du ofta stänger av motorn medan DPF genomgår regenereringscykeln kan det leda till allvarliga motorskador.
Dieselpartikelfilter spelar en avgörande roll för att dieseldrivna bilar och lastbilar ska fungerar. Att inte underhålla dessa filter kan leda till betydande (och kostsamma) konsekvenser för fordonet. Motorn programmeras så att den körs (när filtret är fullt) på ett sätt som höjer avgastemperaturen, i kombination med en extra bränsleinsprutning i avgasströmmen som sprutar in bränsle för att reagera med ett katalysatorelement bränns ackumulerat sot i DPF-filtret bort. Rengöring krävs också som en del av det periodiska underhållet, och det måste göras försiktigt för att undvika att filtret skadas. Fel på bränsleinsprutare eller turboladdare som resulterar i att filtret förorenas med rå diesel eller motorolja kan också kräva rengöring.
Regenereringsprocessen sker vid högre körhastigheter än vad som i allmänhet kan uppnås på stadsgator; fordon som uteslutande körs i låga hastigheter i stadstrafik kan kräva att man tar en resa utanför stan i högre hastigheter för att rensa filtret. Om föraren ignorerar varningslampan och väntar för länge med att köra fordonet över 60 km/h fungerar inte partikelfilret ordentligt, och fortsatt körning kan därefter förstöra filtret så att det måste bytas ut. Vissa nyare dieselmotorer, nämligen de som är installerade i kombifordon, kan också utföra en så kallad parkerad regenerering, där motorn ökar varvtalet till cirka 1400 när den är parkerad, för att öka temperaturen i avgaserna.
Bränslekvaliteten påverkar också bildandet av dessa partiklar. En diesel med hög svavelhalt producerar till exempel fler partiklar. Bränsle med lägre svavelhalt producerar färre partiklar och gör det möjligt att använda partikelfilter. Insprutningstrycket för diesel påverkar också bildandet av fina partiklar.
Passiv regenerering sker när du kör din bil i hastigheter över 60 km/h under en viss tid, och om du gör detta regelbundet bör partiklarna i DPF:n brännas bort automatiskt. Om du inte kör i dessa hastigheter regelbunden försöker motorn rensa partikelfiltret genom "aktiv regenerering". Då låter motorn avgaserna bli tillräckligt varma för att bränna bort sotet utan att bilen behöver köras på hög hastighet. Vissa dieselmotorer är konstruerade för att göra detta oftare än andra.
Passiv regenerering av partikelfilter
Passiv regenerering är en del av normal motordrift, men aktiv regenerering kräver att motorn vidtar vissa ytterligare åtgärder. Om till exempel en fullastad lastbil körs på motorvägen kommer det att skapa tillräckligt med värme i motorn för att en kemisk reaktion ska ske - vilket är passiv regenerering.
Passiv regenerering sker med andra ord när bilen körs i hög hastighet på långa motorvägsresor, vilket gör att avgastemperaturen kan öka till en högre nivå och bränna bort överflödig sot i filtret. Det rekommenderas därför att förare regelbundet ger sin dieselbil en 30-50 minuter lång körning i hög hastighet på motorväg eller landsväg för att hjälpa till att rensa filtret. Det är dock inte alla förare som kör denna typ av körning regelbundet - därför har tillverkarna utvecklat en alternativ form av regenerering.
Aktiv regenerering av diesel partikelfilter
Aktiv regenerering sker när motorn inte skapar den värme den behöver. När sotnivån når en viss punkt sprutar motorn in bränsle i avgasströmmen, som går över oxidationskatalysatorn och oxiderar bränslet för att skapa värme. Den värme som skapas från bränslets oxidering används sedan för att omvandla sot till koldioxid. Både aktiv och passiv regenerering sker automatiskt och utan att föraren behöver göra något. Aktiv regenerering kan ske automatiskt när fordonet är i rörelse. Avgasernas temperatur kan nå 800 ℃. Tyvärr kan aktiv regenerering endast ske när bilen är i rörelse, så att sitta i en bilkö fungerar inte.
De flesta bilar har ett tvåstegsvarningssystem. Om du ser en en gul DPF lampa tändas upp på instrumenpanelen bör du kunna få filtret att regenerera sig själv genom att köra i minst 60 km/h i cirka 10 minuter. Om du däremot ser en röd DPF-varningslampa betyder det att du måste stanna vid sidan av vägen och ringa efter bärgning till en verkstad.
Vid aktiv regenerering så sprutas extra bränsle in automatiskt, för att höja avgastemperaturen och bränna bort den lagrade sotet. Problem kan dock uppstå om du kör för korta sträckor, eftersom regenereringsprocessen kanske inte fullföljs helt. Om så är fallet kommer varningslampan att fortsätta att visa att filtret fortfarande är delvis blockerat. I så fall bör det vara möjligt att slutföra en regenereringscykel och få varningslampan att släckas genom att köra i ungefär 10 minuter i hastigheter över 60 km/h.
En aktiv regenerering kan märkas av om du dessa saker sker:
- Ändring av motorljudet
- Kylfläktarna går.
- Ökat tomgångsvarvtal
- Inaktivering av automatisk Stop/Start
- En varm, lite bitter lukt från avgaserna.
Vad gör jag om varken aktiv eller passiv regenerering fungerar?
När driftsförhållandena inte tillåter DPF-rengöring genom aktiv eller passiv regenerering kan fordonet behöva en så kallad stillastående regenerering. Föraren eller teknikern tar upp motorn när bilen står stilla till arbetstemperatur och startar regenereringen genom att aktivera reglagen på instrumentbrädan. Detta kan ta mellan 20 minuter och en timme, beroende på omgivande förhållanden och typ av motor eller DPF-system. Alla dieselbilar har dock inte den här funktionen.
Om din varningslampa fortsätter att lysa, blir röd eller om ytterligare DPF-lampor tänds ska du inte vänta för länge innan lämnar in bilen till en verkstad för att kontrollera detta. Bilen kan skadas om du struntar i detta och istället kosta dig en ansenlig summa att ågärda. Vissa verkstäder kan rengöra blockerade dieselpartikelfilter genom en process som kallas tvångsregenerering. Detta kostar vanligtvis en eller ett par tusenlappar och även om det inte är en 100 % garanterad lösning, avlägsnas oftast det mesta av det överflödiga sotet och så att filtret börjar fungera och att automatiskt regenering går att aktivera igen.
På vissa modeller kan det hända att motorn inte startar igen efter ett antal kilometer. Läs då i bilens handbok för mer information. Bilägare som kör dieselbilar måste därför vara medvetna om vikten av att underhålla sitt dieselpartikelfilter utifrån sina körvanor och körsätt.
Reparation av DPF
Om DPF-lampan tänds är det vanligtvis en varning om att enheten behöver rengöras. I bilens handbok står det hur du ska köra för att detta ska ske. Om du följer dessa instruktioner och lampan inte släcks måste du ta bilen till en verkstad så snart som möjligt. Det är även möjligt att köpa köpa DPF-rengöringsvätskor från till exempel Jula, Mekonomen och Biltema. Beroende på hur pass blockerad DPF:n är kan verkstaden använda speciella DPF-rengöringsprodukter och tekniker. Om den inte erbjuder denna tjänst, fråga om DPF:n kan tas bort och skickas till ett specialföretag för rengöring. Om filtret inte är helt slut är den lösningen mycket billigare än att köpa ett nytt partikelfilter.
Hur mycket kostar det att byta ut ett dieselpartikelfilter?
Om du har otur kan överflödigt sot ha skadat DPF:n så att det inte går att reparera filtret. Om så är fallet måste det bytas ut och kostnaden för att byta ut DPF kan uppgå till 20 000 - 35 000 kr eller mer. Om du köper ett ett begagnat diesepartikelfilter, till exempel på en bilskrot kan man dock spara en slant.
Det är ingen hemlighet att när bilar och lastbilar åldras minskar deras värde. Ofta är priset förknippat med att byta ut ett DPF i en äldre bil eller lastbil med högre körsträcka mer än värdet på själva fordonet. Det är mycket enklare (och billigare!) att rengöra ett dieselpartikelfilter än att byta ut det, och därför är det viktigt att förstå hur dessa filter fungerar och att man utför regelbundet underhåll.
Vad händer om jag tar bort mitt partikelfilter?
Du kanske har slarvat med underhållet av ditt partikelfilter till den grad att det slutat fungerara. Då kan det kanske kännas lockande att spara pengar, eller rent av tjäna pengar genom att helt sonika ta bort partikelfiltret och sälja det till en uppköpare av skrotade katalysatorer och filter. Det är inget vi rekommenderar då du följaktligen kommer att få problem senare när bilen ska besiktas. Dessutom skickar du ut farliga partiklar i luften när du kör som andra människor kommer att andas in.
Förteckning över bilar med DPF
Som nämnts ovan kommer alla dieselbilar som tillverkas 2009 eller senare att ha ett DPF, medan större bilar och lastbilar kan ha behövt ett DPF mycket tidigare för att uppfylla 2004 års utsläppsmål "Euro 4". Om du är osäker kan du ta reda på om din bil har ett DPF genom att titta i handboken. Om din bil kräver en olja med låg askhalt kan det också vara ett tecken på att den har ett DPF.
Alla VW-gruppens 1,6-liters dieslar som tillverkats före 2009 har ett DPF, inklusive alla Skoda Greenline-modeller. Volvobilar som tillverkats efter 2006 har med största sannolikhet ett dieselpartikelfilter, och alla Land Rovers från 2010 (inklusive Range Rover Evoque) har det. 1,6-liters och 2,0-liters Ford TDCi-motorer har DPF, liksom majoriteten av Kias som byggts efter 2008.
Läs mer om katalysatorer och partikelfilter här:
Tjäna pengar på katalysatorer
Vad är skrotpriset för partikelfilter?
Köp & sälj katalysatorer - starta din lönsamma egen verksamhet
2 tips för att tjäna pengar på skrotade katalysatorer
Ett dieselpartikelfilter, DPF, är en anordning för efterbehandling av avgaser som fångar upp partiklar som sot och aska. För att minska utsläppen från dieselfordon fångar och lagrar dieselpartikelfilter sot från avgaserna, som regelbundet måste förbrännas för att rena filtret. Regenereringsprocessen som det kallas, bränner bort överflödig sot som avsatts i filtret, vilket förhindrar skadliga avgasutsläpp och den svarta rök som man ofta ser från dieselfordon när de accelererar. Motortillverkarna använder partikelfilter för att fånga upp partiklar för att uppfylla EPA:s utsläppsnormer för 2007.
Dieselpartikelfilter har en filtreringseffektivitet på över 90 %. Dieselpartiklar som uppstår vid ofullständig förbränning av dieselbränsle producerar sotpartiklar (svart kol). Dessa partiklar innehåller små nanopartiklar - mindre än en mikrometer (en mikrometer). Sot och andra partiklar från dieselmotorer är skadliga för hälsan.
Eftersom dieselmotorer förbränner bränsle på ett annat sätt än bensinmotorer bildas mycket sot som en biprodukt av förbränningsprocessen. Detta, nästan osynliga ämne kan orsaka betydande problem för både människors hälsa och miljön; det är partikelfiltrets uppgift att fånga upp och förstöra dessa partiklar. Dieselpartikelfilter, eller DPF som det också kallas blev standard 2009, men vissa dieselmodeller utrustades med tekniken före detta datum.
Partikelfilter för dieselmotorer infördes på 1970-talet. Partikelfilter har använts på maskiner som inte är avsedda för vägtransporter sedan och i bilar sedan 1985. Historiskt sett reglerades inte utsläppen från medelstora och tunga dieselmotorer förrän 1987, då ett tak för partikelutsläpp infördes i USA. Sedan dess har successivt strängare normer införts för lätta och tunga vägburna dieseldrivna fordon och för dieselmotorer för terrängkörning. Liknande bestämmelser har också antagits av Europeiska unionen och vissa enskilda europeiska länder, de flesta asiatiska länder samt resten av Nord- och Sydamerika. Från och med 2009 började tillverkarna montera dieselpartikelfilter i alla dieselbilar för att minska utsläppen av giftiga partiklar från avgaserna.
Vilka är symptomen på ett blockerat dieselpartikelfilter?
Ofta blockeras dieselpartikelfilter för att bilägaren endast kör korta resor i låga hastigheter. Partikelfilter kan också sluta fungera på grund av bristfällig service. Livslängden för ett dieselpartikelfilter varierar med andra order väldigt mycket beroende på hur bilen körs.
Så hur kan du se om ditt filter är blockerat?
Om du har en dieselbil har du förmodligen ett dieselpartikelfilter, men du kanske inte vet exakt vad det är eller hur man underhåller det. När filtret blir igensatt eller ett fel uppstår i systemet visas vanligtvis en orange lampa på instrumentbrädan. När den lyser vet du att filtret sannolikt är blockerat och att en regenerering kan behövas. Dieselpartikelfilter har monterats på dieselbilar i nästan två decennier nu - men om de inte underhålls som de ska kan det bli en kostsam historia.
Vad orsakar en blockering av dieselpartikelfiltret?
Korta resor i låga hastigheter är den främsta orsaken till blockerade dieselpartikelfilter. DPF:er kan gå sönder tidigare om de inte underhålls väl. Dessutom kan filterblockering orsakas av användning av fel typ av olja, vissa oljor innehåller tillsatser som faktiskt kan blockera filtren. Även användning av bränsle av låg kvalitet eller att bilen ofta körs med låg bränslenivå i tanken kan täppa igen filtret.
Varför måste man regenera filtret?
Filtret måste regeneras för att förhindra igensättning. Regenera betyder enkelt förklarat att man bränner bort partiklarna, och detta sker endast när du kör under en längre tid. Det är huvudskälet till att man brukar säga att dieselbilar inte är lämplig om man mest kör kortare resor. DPF-regenerering är viktigt för att förebygga problem med filtret; en reparation eller ett byte av filtret är ganska kostsamt. I värsta fall kan det kosta mer än värdet på din bil
Rengöring av DPF
Även om DPF:s första uppgift är att fånga upp och hålla kvar skadliga partiklar måste det också göra sig av med dem. DPF gör detta genom att utsätta dem för mycket höga temperaturer, bränna dem och omvandla partiklarna till ofarlig aska, i en process som kallas DPF-regenerering.
Hur underhåller jag ett dieselpartikelfilter?
DiselPartikelFiltera kan starta regenerering på ett par olika sätt, men i båda fallen måste avgaserna bli extremt heta - vanligtvis runt 500 grader Celsius. Därför är dieselbilar inte särskilt lämpliga för personer som bara kör korta resor - kanske bara runt stan - eftersom avgaserna inte blir tillräckligt varma för att regenerering ska kunna ske, vilket innebär att sot byggs upp och DPF:n inte kan göra sig av med det. Så småningom kommer sotet att blockera DPF helt och hållet och orsaka motorproblem som minskad bränsleeffektivitet och felstötningar.
Bränner bort partiklarna
Dieselpartiklar brinner när temperaturer över 600 °C uppnås. Denna temperatur kan sänkas till 350-450 °C med hjälp av en bränsleburen katalysator. När förbränningen startar ökar temperaturen ytterligare. Observera att till skillnad från en motor med gnisttändning, som vanligtvis har mindre än 0,5 % syre i avgasströmmen före utsläppsbegränsningsanordningen/anordningarna, har dieselmotorer en mycket hög syreandel tillgänglig. Mängden tillgängligt syre gör det möjligt att snabbt regenerera ett filter, men bidrar också till att regenereringsproblem kan uppstå.
Filtergenerering av dieselpartikelfilter
Nyckeln till att underhålla ett partikelfilter är att se till att det kan regenerera sig självt när det fylls med sot (vilket utlöser varningslampan). De två typerna av regenerering är passiva och aktiva. Om du äger en dieselbil ska du se till att du vet hur du får DPF att regenerera, så att du kan göra det så fort du ser att varningslampan tänds. Om du stannar bilen (vilket du måste göra för att konsultera handboken) kan blockeringen förvärras. Och om du ofta stänger av motorn medan DPF genomgår regenereringscykeln kan det leda till allvarliga motorskador.
Dieselpartikelfilter spelar en avgörande roll för att dieseldrivna bilar och lastbilar ska fungerar. Att inte underhålla dessa filter kan leda till betydande (och kostsamma) konsekvenser för fordonet. Motorn programmeras så att den körs (när filtret är fullt) på ett sätt som höjer avgastemperaturen, i kombination med en extra bränsleinsprutning i avgasströmmen som sprutar in bränsle för att reagera med ett katalysatorelement bränns ackumulerat sot i DPF-filtret bort. Rengöring krävs också som en del av det periodiska underhållet, och det måste göras försiktigt för att undvika att filtret skadas. Fel på bränsleinsprutare eller turboladdare som resulterar i att filtret förorenas med rå diesel eller motorolja kan också kräva rengöring.
Regenereringsprocessen sker vid högre körhastigheter än vad som i allmänhet kan uppnås på stadsgator; fordon som uteslutande körs i låga hastigheter i stadstrafik kan kräva att man tar en resa utanför stan i högre hastigheter för att rensa filtret. Om föraren ignorerar varningslampan och väntar för länge med att köra fordonet över 60 km/h fungerar inte partikelfilret ordentligt, och fortsatt körning kan därefter förstöra filtret så att det måste bytas ut. Vissa nyare dieselmotorer, nämligen de som är installerade i kombifordon, kan också utföra en så kallad parkerad regenerering, där motorn ökar varvtalet till cirka 1400 när den är parkerad, för att öka temperaturen i avgaserna.
Bränslekvaliteten påverkar också bildandet av dessa partiklar. En diesel med hög svavelhalt producerar till exempel fler partiklar. Bränsle med lägre svavelhalt producerar färre partiklar och gör det möjligt att använda partikelfilter. Insprutningstrycket för diesel påverkar också bildandet av fina partiklar.
Passiv regenerering sker när du kör din bil i hastigheter över 60 km/h under en viss tid, och om du gör detta regelbundet bör partiklarna i DPF:n brännas bort automatiskt. Om du inte kör i dessa hastigheter regelbunden försöker motorn rensa partikelfiltret genom "aktiv regenerering". Då låter motorn avgaserna bli tillräckligt varma för att bränna bort sotet utan att bilen behöver köras på hög hastighet. Vissa dieselmotorer är konstruerade för att göra detta oftare än andra.
Passiv regenerering av partikelfilter
Passiv regenerering är en del av normal motordrift, men aktiv regenerering kräver att motorn vidtar vissa ytterligare åtgärder. Om till exempel en fullastad lastbil körs på motorvägen kommer det att skapa tillräckligt med värme i motorn för att en kemisk reaktion ska ske - vilket är passiv regenerering.
Passiv regenerering sker med andra ord när bilen körs i hög hastighet på långa motorvägsresor, vilket gör att avgastemperaturen kan öka till en högre nivå och bränna bort överflödig sot i filtret. Det rekommenderas därför att förare regelbundet ger sin dieselbil en 30-50 minuter lång körning i hög hastighet på motorväg eller landsväg för att hjälpa till att rensa filtret. Det är dock inte alla förare som kör denna typ av körning regelbundet - därför har tillverkarna utvecklat en alternativ form av regenerering.
Aktiv regenerering av diesel partikelfilter
Aktiv regenerering sker när motorn inte skapar den värme den behöver. När sotnivån når en viss punkt sprutar motorn in bränsle i avgasströmmen, som går över oxidationskatalysatorn och oxiderar bränslet för att skapa värme. Den värme som skapas från bränslets oxidering används sedan för att omvandla sot till koldioxid. Både aktiv och passiv regenerering sker automatiskt och utan att föraren behöver göra något. Aktiv regenerering kan ske automatiskt när fordonet är i rörelse. Avgasernas temperatur kan nå 800 ℃. Tyvärr kan aktiv regenerering endast ske när bilen är i rörelse, så att sitta i en bilkö fungerar inte.
De flesta bilar har ett tvåstegsvarningssystem. Om du ser en en gul DPF lampa tändas upp på instrumenpanelen bör du kunna få filtret att regenerera sig själv genom att köra i minst 60 km/h i cirka 10 minuter. Om du däremot ser en röd DPF-varningslampa betyder det att du måste stanna vid sidan av vägen och ringa efter bärgning till en verkstad.
Vid aktiv regenerering så sprutas extra bränsle in automatiskt, för att höja avgastemperaturen och bränna bort den lagrade sotet. Problem kan dock uppstå om du kör för korta sträckor, eftersom regenereringsprocessen kanske inte fullföljs helt. Om så är fallet kommer varningslampan att fortsätta att visa att filtret fortfarande är delvis blockerat. I så fall bör det vara möjligt att slutföra en regenereringscykel och få varningslampan att släckas genom att köra i ungefär 10 minuter i hastigheter över 60 km/h.
En aktiv regenerering kan märkas av om du dessa saker sker:
- Ändring av motorljudet
- Kylfläktarna går.
- Ökat tomgångsvarvtal
- Inaktivering av automatisk Stop/Start
- En varm, lite bitter lukt från avgaserna.
Vad gör jag om varken aktiv eller passiv regenerering fungerar?
När driftsförhållandena inte tillåter DPF-rengöring genom aktiv eller passiv regenerering kan fordonet behöva en så kallad stillastående regenerering. Föraren eller teknikern tar upp motorn när bilen står stilla till arbetstemperatur och startar regenereringen genom att aktivera reglagen på instrumentbrädan. Detta kan ta mellan 20 minuter och en timme, beroende på omgivande förhållanden och typ av motor eller DPF-system. Alla dieselbilar har dock inte den här funktionen.
Om din varningslampa fortsätter att lysa, blir röd eller om ytterligare DPF-lampor tänds ska du inte vänta för länge innan lämnar in bilen till en verkstad för att kontrollera detta. Bilen kan skadas om du struntar i detta och istället kosta dig en ansenlig summa att ågärda. Vissa verkstäder kan rengöra blockerade dieselpartikelfilter genom en process som kallas tvångsregenerering. Detta kostar vanligtvis en eller ett par tusenlappar och även om det inte är en 100 % garanterad lösning, avlägsnas oftast det mesta av det överflödiga sotet och så att filtret börjar fungera och att automatiskt regenering går att aktivera igen.
På vissa modeller kan det hända att motorn inte startar igen efter ett antal kilometer. Läs då i bilens handbok för mer information. Bilägare som kör dieselbilar måste därför vara medvetna om vikten av att underhålla sitt dieselpartikelfilter utifrån sina körvanor och körsätt.
Reparation av DPF
Om DPF-lampan tänds är det vanligtvis en varning om att enheten behöver rengöras. I bilens handbok står det hur du ska köra för att detta ska ske. Om du följer dessa instruktioner och lampan inte släcks måste du ta bilen till en verkstad så snart som möjligt. Det är även möjligt att köpa köpa DPF-rengöringsvätskor från till exempel Jula, Mekonomen och Biltema. Beroende på hur pass blockerad DPF:n är kan verkstaden använda speciella DPF-rengöringsprodukter och tekniker. Om den inte erbjuder denna tjänst, fråga om DPF:n kan tas bort och skickas till ett specialföretag för rengöring. Om filtret inte är helt slut är den lösningen mycket billigare än att köpa ett nytt partikelfilter.
Hur mycket kostar det att byta ut ett dieselpartikelfilter?
Om du har otur kan överflödigt sot ha skadat DPF:n så att det inte går att reparera filtret. Om så är fallet måste det bytas ut och kostnaden för att byta ut DPF kan uppgå till 20 000 - 35 000 kr eller mer. Om du köper ett ett begagnat diesepartikelfilter, till exempel på en bilskrot kan man dock spara en slant.
Det är ingen hemlighet att när bilar och lastbilar åldras minskar deras värde. Ofta är priset förknippat med att byta ut ett DPF i en äldre bil eller lastbil med högre körsträcka mer än värdet på själva fordonet. Det är mycket enklare (och billigare!) att rengöra ett dieselpartikelfilter än att byta ut det, och därför är det viktigt att förstå hur dessa filter fungerar och att man utför regelbundet underhåll.
Vad händer om jag tar bort mitt partikelfilter?
Du kanske har slarvat med underhållet av ditt partikelfilter till den grad att det slutat fungerara. Då kan det kanske kännas lockande att spara pengar, eller rent av tjäna pengar genom att helt sonika ta bort partikelfiltret och sälja det till en uppköpare av skrotade katalysatorer och filter. Det är inget vi rekommenderar då du följaktligen kommer att få problem senare när bilen ska besiktas. Dessutom skickar du ut farliga partiklar i luften när du kör som andra människor kommer att andas in.
Förteckning över bilar med DPF
Som nämnts ovan kommer alla dieselbilar som tillverkas 2009 eller senare att ha ett DPF, medan större bilar och lastbilar kan ha behövt ett DPF mycket tidigare för att uppfylla 2004 års utsläppsmål "Euro 4". Om du är osäker kan du ta reda på om din bil har ett DPF genom att titta i handboken. Om din bil kräver en olja med låg askhalt kan det också vara ett tecken på att den har ett DPF.
Alla VW-gruppens 1,6-liters dieslar som tillverkats före 2009 har ett DPF, inklusive alla Skoda Greenline-modeller. Volvobilar som tillverkats efter 2006 har med största sannolikhet ett dieselpartikelfilter, och alla Land Rovers från 2010 (inklusive Range Rover Evoque) har det. 1,6-liters och 2,0-liters Ford TDCi-motorer har DPF, liksom majoriteten av Kias som byggts efter 2008.
Läs mer om katalysatorer och partikelfilter här:
Tjäna pengar på katalysatorer
Vad är skrotpriset för partikelfilter?
Köp & sälj katalysatorer - starta din lönsamma egen verksamhet
2 tips för att tjäna pengar på skrotade katalysatorer